Helge

En LITEN rapport om Helge, kör den korta varianten

Vi är tämligen förtjusta i den här lilla killen. Han har inte bara fått farbror Bidde att kliva ur gubbstadiet, utan också fått fart på hela familjen.

Vi önskade en valp precis som Helge. En vettig kompis med bra huvud och som vi kan jaga lite fågel med framigenom. En kille som är pigg, alert, sansad, trevlig, lyhörd, öppen, rolig och klok.

Han har miljarder grejer för sig, men är ingen vildhjärna. Även om han tänker väldigt fort ibland, så finns alltid en tanke innan han ger sig in i något nytt.

Helge spenderar dagarna mest med att bära på något, han kan komma knatande med vad som helst. Allt ifrån bilnycklar till vedträn. Och har katterna haft framgång i sin jakt, har Helge gett sig själv uppdraget att stjäla och lämna in bytet till oss.

Han är kompis med alla på gården. Lärde sig fort vilka som hörde till familjen. En kanin i stallet ska liksom vara där och behöver ingen uppmärksamhet av honom. Ibland hamnar Helge av sig själv i någon av burarna när vi jobbar. Sida vid sida med familjen långöra pysslar han med sitt.

En apport i skogen eller på fältet är något annat. Dem ignorerar han inte och ska betraktas just som en apport. Om matte inte säger att de ska lämnas förstås. Även där funderar han en liten stund, mest över mitt förstånd, men följer med mig bort utan knot.

Han lärde sig rätt fort att ankorna inte uppskattar att bli könsbestämda och han förstår att skilja på katternas humör. Prinsessan Bagera lämnas ifred av alla, även av Helge. Katten Bullen däremot, är vänligare inställd. Här har Helge tagit på sig rollen som Bullens privata tvättinrättning. Katten ser för det mesta ut som en blöt disktrasa.

Han har inte så värst många hundar kring sig. Men de som han träffar privat o på kurs hanterar han perfekt. Han har full koll på hur man uppför sig och får det att fungera i alla lägen.

Helge gillar mat och är lätt att muta. Han är klockren på inkallning, lär sig fort o söker själv kontakt.

Han sover som en klubbad från 19-tiden på kvällen. Ibland vill han komma ut och kissa på natten, men börjar mer och mer sova ända till morgonen. På vardagmornar vaknar han alltid sist när det är dags att gå upp. Det finns ingen som kan gäspa sååå högt och morna sig såååå mycket och det finns ingen som kan se såååå trött ut som Helge. Men på helgerna däremot, berättar han gärna och glatt tidigt klockslag att dagen har börjat. :

Vi har hjälp av farbror Bidde som vet hur man för sig. Biddes stora tillgång är hans språksäkerhet och trygghet. Han är fantastisk med andra hundar och alltid lugnet själv. Helge har allt det med sig från början, men får förstärkt av sin mentor varje dag.

Bidde insåg snabbt fördelen med en valp i huset. Fyra måltider om dagen helt plötsligt! Om än samma mängd som innan, fast delad på fyra tillfällen. Helt ok för honom. Helge sitter alltid lugnt och väntar på sin servering och gör sig ingen brådska att äta.

Han är en hejare på att väcka sonen. Jag brukar släppa in honom till Viktors stuga på morgonen. Helge sätter stort värde i uppdraget och tar jobbet på stort alvar. Fast några gånger har han bommat och själv somnat när han klättrat upp i Viktors säng…

I övrigt är det en väldigt fin hund. Gnager fortfarande lite i våra tröjärmar, men har aldrig haft sönder något. Om man inte räknar laddsladdar förstås. Dom tycker han om. Väldigt mycket.

Helge är helt enkelt en väldigt bra kille som vi alla trivs fantastiskt bra med!!

 

Livskvalitet

Alla borde ha en fantastisk make, en fantastisk son, ett par glada flattar, en gård att spika en massa spikar på, en Richard som är en hejare på att ösa gödsel, ett helt lass med kaniner, några katter som värmer sängen inför läggdags och en himlans massa jobb av alla konstiga slag.
Många människor tycker nog att vi är lite märkliga. Andra tycker nog vi är väldigt mycket märkliga.
Vi lever ju ganska omodernt gällande vår djurskötsel och sätt att få fram våra egna produkter. Vi lägger väldigt mycket tid på egenpåhittade projekt. Och möda!  Och vi älskar det!
Man kan vara miljonär på många vis. Vi är miljonärer på vårt  egna vis :)
Visst, det är inte superglamoröst att släpa på vattenhinkar en timma, som idag, för att fylla stallets vattentunna, eftersom man glömt rulla in vattenslangen innan det blev frysgrader. Men vad skulle man hitta på annars just den timmen? gratis träning!
Richard har roat sig med att väga kaninskit och urin idag! Flådigt värre! Blir fint i hans CV :) Vi samlar in data till ett projekt med SLU och SP som handlar om klimatpåverkan vid köttproduktion.
 
I morgon är det dags för Malins tortyrrum på gymmet igen. Riktigt roligt! Fast jag känner mig mest som Barbamamma i min rosa tröja när jag skumpar runt och försöker utföra alla omöjliga övningar som kräver liiiite mer motorik än en annan är född med :) Men det är viktigt att skratta i livet också!! Det bjuder jag på!
I kväll har vi laddat med egenuppfödd bacon, våra egna stekta ägg och hembakat bröd. Fläsket rökte jag i eftermiddag. Lyxigt!
 
Livskvalitet på Anderssons vis!!
 
Finaste Helge! Skrattar med hela nosen :) nöjd o glad över snön. Men i kväll har han ägnat 20 minuter åt att flytta sina filtar i köket och bädda framför kaminen. Han lag ner stor möda på att släpa fram och buffa i ordning. Och sedan slocknade han som ett ljus mitt på sin lilla skapelse. Lilla gubben.
Storklas och Lillklas. Bästa vännerna i snöyran.
 

Hej Hopp

Vintern har kommit. Kallt som attan och lite snö har yrt runt. Vi är inte riktigt redo för den kallaste årstiden ännu. I kväll har vi lagt klart ett tak på en stuga. En punkt som stått på vår lista sedan maj månad. Det gäller att vara ute i god tid... Men bra blev det!!
Annat som förberetts inför vintern är ett litet skjul till vår båt. Det har jag åstadkommit alldeles själv. Jag ska inte ljuga och säga att det blev snyggt. Man får ju tänka lite utanför boxen när material tar slut och man får finna andra lösningar för att bli färdig och kunna stryka i min lista. Spännband till exempel, är fantastiskt bra att använda när man lägger tak :)  Båten står på plats väl ombäddad och kommer att klara vintern som värsta kungliga kajutan!
 
Vår lilla Helge växer så det knakar. Första presentationen för snö tyckte han var skoj. Idag har han lekt och roat sig rejält. Vi har haft plastskivor liggande på marken inför takläggningen. Helge kom på att snö gjorde skivorna hala. Tog ordentlig sats, galopperade så fort som hans små ben klarade, hoppade upp på skivorna och satte sig på rumpan i bara farten. Så åkte han kana hela vägen till gräset på andra sidan :) där vände han om och gjorde samma sak tillbaka. Haha, lilla killen!
 
Gamla farbror Bidde är även han nöjd med lite svalare klimat. Han är världens snällaste mentor och är glad över kvällens märgben för sig själv, nu när Lilleman somnat för natten. Lite egentid en stund :)
 
I övrigt så är det ganska fullt upp. Men på söndag tänkte vi försöka ta en fridag. Vi har inte haft en dag eller ens en halv dag utan jobb, bygg, slakt eller annat sedan 9-10 september när vi hyrde stuga, och före det hände det i maj. Det är dags att lägga undan listan en dag och bara vara :)
 
Herrarna börjar bli trötta :) Det har varit långa dagar under en lång tid. Men idag sa båda killarna att "Nu vill vi faktiskt gå in o lägga oss"
Bidde tog sovmorgon i morse. Vi andra gick upp, han bäddade ner sig en stund till!
Hjälp av assistenten att packa upp en presenning idag. Han är inte speciellt rädd av sig och funderar ingen lång stund inför nya händelser och utmaningar. Han gav sig in i pressen med stort hjärta och tog tag i uppdraget på sitt egna lilla vis :)